Jaungada torte

Sastāvdaļas: (veidnes diametrs 24 cn) 

Biskvītam

  • 200 g cepšanai paredzēta  margarina
  • 4 olas
  • 300 g piparkūkas
  • 150 g cukura
  • 1 sauja lobitos lazdu riekstus
  • pusglāze piena
  • pustējk.  sodas
  • mandeļu skaidiņas, dzērvenes – dekorēšanai

Krēmam

  • 200 g mīksta sviesta
  • 150 g cukura
  • pusglāze piena
  • 2 olas
  • 2 tējk. vaniļas cukura
  • 330 g brūkleņu ievārījums

Olbaltuma krēmam

  • 1 olas baltums
  • šķipsna sāls
  • 8 ēdamk. cukura
  • 1 tējk. vaniļas cukura
  • 1 tējk. želatīna
  • pusi no tējk. citronskābes

Biskvita pagatavošana:

  1. Margarīnu  ar cukuru saputo, pa vienam pievieno olu dzeltenumus, saputo. Pievieno smalki saberztas piparkūkas, pienu, sasmalcinātus riekstus un dzeramo sodu, samaisa. Olu baltumus saputo ar 2 ēdamkarotēm cukura stingrās putās, iecilā mīklas masā. Mīklu sadaļa 4 daļās, katru lej ar cepampapīru izklātā  tortes veidnē. Cep  185 grādos ( man elektriskā cepeškrāsns) 10 – 17 minūtes, līdz biskvīts ir brūns. Gatavību pārbauda ar koka irbulīti – ja mīkla iedurot nelīp pie kociņa biskvīts ir gatavs. Galvenais neparcept! 
  2. Gatavo krēmu. Olas saputo ar cukuru un vaniļas cukuru. Pievieno siltu pienu, liek uz mazas uguns un maisot karsē, līdz krēms sāk sabiezēt. Tad to aukstā ūdens peldē maisot atdzesē. Saputo sviestu līdz tas mīksts un pieaudzis daudzumā, un putojot lej klāt gatavo krēmu. Puto, līdz krēms viendabīgs.
  3. Torti veido, kārtojot biskvītu, ievārījumu un krēmu. Es krēmu un ievārījumu samaisiju kopā. Var krēmu un ievārījumi klāt pamīšus, galvenais, lai uz pēdējā biskvīta būtu krēms!
  4. Nobeigumā dekorē, maliņas apsmērējot ar putukrējumu un apdarinot ar mandeļu skaidiņām, dzērvenēm. Tortes virspusi pārklāj ar olbaltuma krēmu ( tā pagatavošana nav vienkārša, tāpēc steigas nedrošības dēļ var aizstāt ar putukrējumu dekorācijām). Es dekorēju ar olbaltuma krēmu.
  5. Lai pagatavotu olbaltuma krēmu, tīrā, sausā traukā puto olas baltumu ar šķipsnu sāls. Līdz ko masa kļūst biežāka, pievieno 1 ēdamk. cukura un turpina putot, līdz veidojas stingra un spīdīga masa. Paceļot miksera slotiņas masa nedrīkst krist no tām nost. Putas ievieto aukstumā.
  6. Tikmēr pagatavo cukura sīrupu. Uzkarsē ūdenī kopā ar atlikušājam 7 ēdamkarotēm cukura, vaniļas cukuru un pusi tējkarotes citronskābes. Ūdens pievieno cukuram pavisam nedaudz, lai tik nosedz cukuru. 1 ēdamk. aukstā ūdens uzbriedina 1 tējk. želatīna. Cukura sīrupu vara 8-9 minūtes, brīžam apmaisot un neizlaižot no redzesloka. Cukura sīrups ir vajadzīgajā konsistence, kad pilienu no ta iepilina aukstā ūdenī un veidojas kas līdzīgs caurspīdīgai bumbiņai vai pikucim. Ja sīrups izšķīst, ir jāvāra vēl.
  7. Kad sīrups gatavs, tajā iemaisa uzbriedinātu želatīnu. Izņem no ledusskapja sakulto olas baltumu, un te vajadzēs trešo roku, kuras reizēm trūkst, man šoreiz paveicās, jo bija klāt mana mamma.  Olu baltumu atsāk putot un lēnām lej klāt cukura sīrupu. Tagad viss atkarīgs no miksera jaudas, ji atkarībā no tas olbaltuma masa ir gatava 10-30 minūtes. Ta ir jākļūst stingrai un jāpalielinās apjomā.
  8. Masu pilda konditorejas maisā un dekorē torti.

Mans sapnis piepildījās cep torti kopā ar manu mammu Irinu. 31.12.17. Tapa torte.

Share This:

Leave a Reply

avatar
400
wpDiscuz