Konservēšana

 

mason_canning_jars

Pastāv daudz un dažādi varianti, kā sagatavot receptes ziemas krājumiem – marinēti gurķi, kabači un tomāti.

Es atceros pie vecmammas Antoņinas – privātās mājas pagalmā vakars ap 18:00, viņai mugura zilas krāsas halāts, lakats uz galvas, rozā krāsas priekšauts priekšā, pagalmā viss sagatavots gurķu konservēšanai, tīras, spodras, mirdzošas burkas, iekšā jau saliktas  dilles, ķiploku daivas,  upeņu lapas, ķiršu lapas un gurķi. Tad mājās virtuvē uzvārās ūdens un es sēžot pagalmā klusiņām vēroju, kā nāk vecmamma ar katlu ar karsto ūdeni, tad pakāpeniski piepildījās viena burka aiz otras un tad sekoja vākošana. Tagad tā visa pietrūkst! Vecmammai viss bija tik gardi sagatavots ziemai, ka gribējās katru reizi, atverot burku baudīt to garšu. Mana vecmamma gatavoja tikai skābētos gurķus, bet marinētos gurķus man ļoti patika ēst, jo tie tiešām kusa mutē pie bērnības drauga Oļega vecmammas Vaļas. Viss, kas garajos ziemas vakaros atgādinās par garšīgo un saulaino vasaru.

Mana vecmamma vispār ļoti garšīgi gatavoja ne tikai ievārījumus, konservēšanu, bet daudz ko citu. Mans iecienītākais ēdiens bija Frikadeļu zupa, aukstā gaļa un bulciņas, vairākus gadus vecmamma nostrādāja skolā par pavāru. Es godīgi pati nekad neko nekonservēju, bet doma ir iemācīties.

6 soli līdz perfektiem skābētiem gurķiem!

Gurķis – vislabākais lielums skābēšanai ir aptuveni 10-12 cm gari gurķi. Kraukšķīgi gurķi izdosies no pumpainiem krokodilu gurķiem – jo grubuļaināks gurķis, jo kraukšķis.

Upeņu lapas – ir lielisks aromatizētājs un konservants.

Dilles – izvēlies pāraugušas dilles ar ziediem.To aromāts ir spēcīgs un noturīgs. Svaigās, jaunās un zaļās dilles pēc apliešanas ar sālsūdeni paliek mīkstas un glumas.

Ķiploku daiviņas un mārrutks –  dod pikantumu

Ķiršu lapas un estragons –  piešķir īpašo garšu un aromātu.

 

Share This: