Ievārījumi

strawberry-jam8

Ievārījums ir cukura sīrupā  savārīti veseli vai gabaliņos sagriezti augļi vai ogas. Cukura koncentrācija sīrupā, atkarībā no augļu un ogu veida, var būt no 40 līdz 70%. Savārīšanas laikā cukura sīrups iesūcas ievārījuma augļos vai ogās, saglabājot ne vien to formu, bet arī garšu, smaržu un krāsu.

Ievārījums no džema  lielākoties atšķiras vien ar savu konsistenci, kas džemam ir želejveidīga, ko panāk izmantojot augļus un ogas ar lielāku pektīnvielu un organisko  saturu vai gatavošanas laikā šīs vielas pievienojot mākslīgi.

Mans bērnības  ievārījums ir zemenes ar cukuru, kuru jāmaisa vairākas stundas, bet nav jāvāra.

Vecmammas Antoņinas dārzā auga ķirši, zemenes, ērkšķogas, melnas/ sarkanas upenes, avenes, plūmes, zemenes un āboli, visgaršīgākie āboli “Грушевка”. Drīz pārdos māju un nebūs vairs garšīgu ābolu. No melnām / sarkanām upenēm vecmamma gatavoja sulu ar cukuru, izmantojot tvaika katlu. Kā tagad aizveru acis un atceros bērnības laiku, ka pa pilītei piepildījās pudele aiz pudeles, māja smaržoja pēc salda rūgtuma. Pa vakariem ar vecmammu gatavojām ķiršu ievārījumu, viņa  ar matu sprādzi knibināja no ķiršiem kauliņus, bet es ar speciālu ierīci atdalīju kauliņus no ķiršiem. Ķiršu ievārījums  man negaršoja, bet kad nebija kāda salduma, tas ar baltmaizi un glāzi piena gāja uz urrā. Ar savu mammu es lasīju ērkšķogas un vārījām ļoti, ļoti gardu ievārījumu  – “Королевское”, pamēģināšu atcerēties recepti un padalīties ar jums.

Kā man tagad pietrūkst bērnības, tie nemitīgie rājieni no vecmammas, par to, ka agri jāceļas un jāiet ravēt dārzu vai lasīt ogas. Tagad dzīvoju dzīvoklī un pietrūkst svaiga gaisa, mazas vadziņas –  dārza. Tagad es mājās vāru ievārījumu un atceros savu bērnību, un tagad vāru ne tikai zemeņu un ķiršu ievārījumus, bet daudzus citus.

Share This: