Šokolāde

Chocolate bar, candy sweet, cacao beans and powder on wooden background

Nav noslēpums, ka tumšo šokolādi uzskata par veselīgāku nekā piena vai balto.

Rūgts kārdinājums

“Vai Jūs mīlat šokolādi, kā mīlu to es”- varētu izteikties kā Sāras Džesikas Parkeres varone, strādājot pie savas raksta kolonas. Viņas draudzenes domā, ka 18 % amerikāņu, piekristu viņai, ka šokolāde ir labākais līdzeklis pret  depresiju un vientulību, pret nogurumu un sliktu garastāvokli. Kas nepieciešams vājai sievietei? Salds piliens! Bet ko izvēlētos Jūs: šokolādi ar anīsu, ar piparu vai pārāk saldo šokolādes-karameles garšu? Šokolādes dažādība un to daudzo produkta veidi, ka nepazaudēties tajā un nebūt pieviltam, ka nopirkāt viltojumu? Problēmas atrisinājums ir ļoti viegls: kļūstiet par šokolādes mīlētāju (шокоголик). Lai rūgts kārdinājums nepaliktu Jums par rūgtu vilšanu, vajag iemācīties saprast šokolādi, just to un mīlēt to. Paturiet salauzto šokolādes gabaliņu pirkstos , ja tas neizkūst, tas nozīmē , ka nav naturālais kakao sviests, bet ir aizvietots ar augu eļļas aizvietotājiem. Salauzto gabaliņu ielikat mutē un tas burvīgi kust un nerodas jautājumi: Pārāk salds? Daudz garšvielas? Pārāk dedzināts? Tad tā ir īsta šokolāde, ja tomēr ir tādi jautājumi, tad ēdat neīsto šokolādi.

Šokolādes degustācija

Vislabāk ja tumšā šokolāde satur virs 70% kakao. Šokolādes virsmai jābūt gludai un spīdīgai, no dziļa kastaņa  līdz tumši brūnam, gandrīz ka melnajam tonim, bez balta apledojuma uz šokolādes, kas mūs brīdina par to, ka šokolāde nepareizi tiek glabāta. Runājot par šokolādes sastāvu, tajā  nav  jābūt kviešu miltiem, palmu eļļai , E- vielām, krāsvielām,  kas ir kaitīgi mūsu veselībai. Šokolādi jābauda tapāt kā to dara vīnzinis (сомелье).

Šoko – statmistika

Pēc patērētā šokolādes daudzuma uz 1 cilvēku pirmajā vietā ir Šveice – 9,4 kg gadā. Tāda popularitāte rodas dēļ tā, ka ir saules deficīts, tāpēc vairākām eiropiešu tautām ir depresija. Kakao un cukura masa izstrādā smadzenēs serotonīnu un endorfīnus –  laimes hormonu, kas rada labsajūtu organismam. Sākot ēst šokolādi, endorfīni sāk izstrādāties lielā daudzumā, un tas liek brīnišķīgi justies. Otrajā vietā atrodas Beļģija – 8,4 kg gadā uz 1 cilvēku, pēc tam ir Vācija – 8,16 kg, Dānija – 8,12 kg, Francija – 6,3 kg, Itālija – 2,6 kg, Grieķija  -2,29 kg, Spānija – 1,49 kg un Portugāle – 1,26 kg. Izrādās, latvieši ir vieni no mazākajiem saldumu ēdājiem. 2010. gadā vidēji uz vienu iedzīvotāju esam patērējuši tikai 2,9 kilogramus šokolādes, turpretī lietuvieši – 3,7 kg un igauņi pat 5,5 kg.

Mana vismīļākā filma par šokolādi ir “Chocolate” galvenā lomā šokolāde filma Johnny Depp un Julia Binosa.

Share This: